Kunst- en Cultuurcafé De Boerderij Huizen
programma woensdag 26 maart 2025
Auteurslezing Joanie de Rijke, verslaggever in conflict- en oorlogsgebieden,
met de presentatie van haar nieuwste boek
“De hel van Avostal, 82 dagen Oekraïens verzet in Marioepol”
en
Zang door samengesteld koor van Oekraïense vluchtelingen in Huizen
Live muziek: Een muzikale reis naar Iran met de Bamsar Band
Na de pauze speelt de Bamsar Band bestaande uit drie gevluchte Iraniërs. Zij zijn de stem van hun vaderland. Ze vertellen de verhalen van hun pijn en liefde, spreken over de cultuur, geschiedenis en maatschappij van hedendaags Iran door middel van de taal van muziek, in de hoop op een beter Iran.
De Bamsar Band bestaat uit: Sougol Khojasteh (zanger, Ney-speler), Bamsar Dezhkam (Suroz-speler) en Mojtaba Faghihi (percussionist).
Joanie de Rijke
Met haar meeslepende verhalen en diepgaande analyses biedt Joanie De Rijke niet alleen een unieke inkijk in een van de meest aangrijpende episodes van de oorlog in Oekraïne, maar ook een eerbetoon aan de onverwoestbare menselijke veerkracht.
Bovendien laat deze lezing de aangrijpende realiteit achter de nieuwsbeelden zien.
In haar nieuwe boek ‘De hel van Azovstal’ brengt oorlogsjournaliste Joanie De Rijke een aangrijpend verslag over de belegering van Marioepoel.
Tijdens deze lezing neemt De Rijke ons mee naar de schuilkelders van de Azovstal-fabriek, waar duizenden burgers en soldaten gedurende 82 lange dagen vastzaten onder de gruwelijkste omstandigheden. Aan de hand van persoonlijke getuigenissen van inwoners, soldaten en hulpverleners schetst ze een indringend beeld van honger, angst en onwaarschijnlijke solidariteit. Ook werpt ze licht op het lot van de krijgsgevangenen die na de val van Azovstal in Russische handen vielen.
Op 7, 13 en 21 april wordt een documentaire van Joanie op de Nederlandse TV uitgezonden op NPO 2.
De Nederlandse oorlogsjournaliste Joanie de Rijke werd in november 2008 ontvoerd en zes dagen vastgehouden door de Afghaanse Talibanrebellen die ze wilde interviewen. Over haar ervaringen schreef ze het boek In handen van de Taliban (2009).
Haar tweede boek, ‘Pakistan, het gevaarlijkste land ter wereld’ verscheen in 2012. Ze reisde ook naar Syrië voor haar werk.
Op 2 oktober 2016 was ze getuige van de dood van fotojournalist Jeroen Oerlemans toen deze in Sirte (Libië) door een sluipschutter van IS werd gedood.
Vanaf de eerste dag van de Russische invasie in Oekraïne stond Joanie op de plekken waar het gebeurde. Ze bracht de eerste dagen van de oorlog verslag vanuit Kiev, toen bijna niemand er binnen durfde, en trok vervolgens vijf weken het land door om verslag te brengen. De berichtgeving was te volgen in De Morgen en via videoverslagen in De Afspraak en De Zevende Dag. Joanie reisde in 2022 heel wat heen en weer naar Oekraïne om reportages te brengen.
De Bamsar Band

Sougol werd geboren in 1990 in Zahedan en groeide op in Teheran. Ze is een Ney-speler en afgestudeerd aan het Tehran Girls’ Music Conservatory. Ze behaalde haar bachelor- en masterdiploma in Iraanse muziek aan de University of Art in Teheran.
Na haar verhuizing naar Nederland voltooide ze een pre-masterprogramma aan het Prins Claus Conservatorium en trad ze veelvuldig op in het hele land. Ondanks alle beperkingen die ze in Iran als zangeres tegenkwam, gaf ze nooit op om de cultuur van haar land te behouden. Daarom streeft ze ernaar om dit muzikale erfgoed te introduceren bij het Nederlandse publiek door zich te richten op klassieke Iraanse en Balochi-muziek. Daarnaast is ze geïnteresseerd in het verkennen van de muzikale tradities van verschillende culturen en het aangaan van interculturele samenwerkingen.

Mojtaba Faghihi, geboren in 1986 in Estahban en opgegroeid in Shiraz, is een muzikant, specialist in historische restauratie en cultureel activist. Hij behaalde zijn bachelordiploma in historische restauratie in Iran voordat hij zijn muzikale studies in Duitsland voortzette, onder meer aan de Staatsacademie voor Muziek NRW en het Centrum voor Wereldmuziek van de Universiteit van Hildesheim, waar hij zijn studie in 2025 zal afronden.
Zijn muzikale reis begon met de elektrische gitaar en breidde zich later uit naar oosterse percussie-instrumenten, met name de daf. Nadat hij in 2017 naar Duitsland verhuisde, vestigde hij zich snel als een bekwame muzikant en werkte hij samen met ensembles zoals de Martin Rühmann-groep, jazzprojecten met Winfried Altmann en leden van het Saxony-Anhalt Philharmonic Orchestra. Hij droeg ook bij aan symfonische popprojecten aan het Conservatorium van Magdeburg en verschillende studio-opnames alsmede binnen Europa biedt hij online daf- en ritmelessen aan. Zijn diepe interesse in traditionele Balochi-muziek sluit aan bij zijn toewijding aan cultureel behoud en hij is een actief lid van Bamsar. Naast optredens is hij betrokken bij culturele duurzaamheid, interculturele dialoog en sociale initiatieven, met name ter ondersteuning van kinderen met kanker.

Bamsar Dezhkam, geboren in 1994 in Iranshahr, is een muzikant die gespecialiseerd is in suroz, tanburag en harmonium. Hij begon zijn muzikale reis in 2011 met het harmonium en koos later in 2017 de suroz als zijn primaire instrument.
In Teheran richtte hij samen met Sougol Khojasteh een kleine muziekschool op, die het eerste centrum werd dat Balochi-muziek doceerde naast algemene muziekeducatie.
Sinds zijn verhuizing naar Nederland heeft hij uitgebreid opgetreden met zijn vrouw, Sougol Khojasteh. Zijn primaire focus ligt op het introduceren van Balochi-muziek in de Nederlandse samenleving, terwijl hij zich onderdompelt in de muzikale tradities van andere culturen.
- aanvang 20.00 uur; zaal open om 19.30 uur. Verwachte eindtijd 22.15 uur.
- toegang op basis van een vrijwillige bijdrage
- Kunstcafé Huizen is een initiatief van Stichting Kunst & Cultuur Huizen.
- reserveren zeer aanbevolen!
Reserveren via kunstencultuurhuizen@gmail.com en vooraf a.u.b. overmaken op NL12RABO0147576415 t.n.v. Stichting Kunst & Cultuur Huizen Vermeld uw naam en postcode en eventueel uw telefoonnummer bij uw betaling.
Meer informatie te verkrijgen bij:
Frans R. Bianchi, Stichting Kunst & Cultuur Huizen, M 06 29013206 kunstencultuurhuizen@gmail.com